İsviçre’deki EPFL Üniversitesi’nden bir lisans öğrencisi bilim insanlarının 100 yıldır kafasını karıştıran bir gizemi çözdü.
Dar ve dikey tüplerdeki gaz kabarcıklarının neden yukarı doğru yükselmek yerine sıkışıp kaldığı gizemini aydınlığa kavuşturdu Araştırmalarına ve gözlemlerine göre kabarcık, çevresinde serbest bir şekilde yükselmesini önleyen ultra ince bir sıvı film oluşuyor. Ayrıca baloncukların sıkışıp kalmadığını sadece çok yavaş hareket ettiklerini de keşfetti.
Normal bir bardak içerisindeki hava kabarcıkları yüzeye kadar serbestçe hareket edebilir ve bu işleyiş basit fizik kurallarıyla açıklanabilir. Fakat aynı durum birkaç milimetrelik ince ve uzun bir tüp için geçerli değildir.
Fizikçiler bu olguyu ilk kez yaklaşık bir yüzyıl önce gözlemlemiş
Fizikçiler bu olguyu ilk kez yaklaşık bir yüzyıl önce gözlemlemiş fakat bir açıklama getirememişlerdi. Teoriye sıvı hareket etmedikçe hava baloncuklarının herhangi bir direnç ile karşılaşmaması gerekiyor. Bu sebeple sıkışmış bir baloncuk herhangi bir dirençle karşılaşmamalı.
EPFL Mühendislik Okulu’ndaki lisans öğrencisi Wassim Dhaouadi sadece ince sıvı filmi izlemekle kalmamış, aynı zamanda özelliklerini ölçmüş ve açıklamıştı. Bulguları, baloncukların sıkışmış olmadığını aslında oldukça yavaş bir şekilde yukarı doğru hareket ettiğini de gösterdi.