Karşıyaka’da tohumlar toprakla buluştu
Karşıyaka Belediyesi, yerel tohumları koruma çalışmaları kapsamında, kendi ürünlerinden elde ettiği tohumları toprakla buluşturdu. Bostanlarda ilk ürünler görülmeye başlandı. Belediye Başkanı Yıldız Ünsal “Sürdürülebilir üretimi desteklemek ve yerel tohumlarımızı geleceğe aktarmak için çalışıyoruz” dedi.
Karşıyaka Belediyesi, yerel tohumları ve tarımsal üretimde ürün çeşitliliğini korumak üzere tohum üretimi gerçekleştiriyor. Tarım Hizmetleri Müdürlüğü’nün iki ayrı bostanında Karşıyaka ve çevresinde üretimi yapılan sebzelerin tohumları bahar aylarında toprakla buluşturuldu. Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Şantiyesinde bulunan 1170 metrekare alana sahip bostanda mısır, sakız kabak, bal kabağı, acur, salatalık, domates, patlıcan, kavun, karpuz, börülce, bamya ekildi, ilk ürünler görünmeye başladı.
DOĞAL VE TEMİZ ÜRETİM
Zübeyde Hanım Bostanında ise 942 metrekarelik alanda elma, nar, armut, ayva, Trabzon hurması, ceviz, erik, mandalina, portakal, hünnap, badem, kara mürver, kuşburnu ve aronyanın bulunduğu meyve bahçesi yer alıyor. 400 metrekarelik alanda ise mısır, salatalık, acur, kabak, karpuz, kavun ve börülce üretimi yapılıyor. Kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmadığı bostanların bakımları düzenli olarak gerçekleştirilerek, zararlılarla doğal yöntemlerle mücadele ediliyor. Damla sulama sistemi kullanılarak su ve kaynak israfının da önüne geçiliyor.
ON BİNLERCE PAKET TOHUM DAĞITILDI
İyi tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilen ürünlerden elde edilen ve üreticiler tarafından getirilen tohumlar Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Tohum Merkezi’nde saklanıyor. Merkezde 820’si sergilenen toplam 1800 çeşit tohum bulunuyor. Yerel tohumları, ürün çeşitliliğini korumak ve yerel üreticiyi desteklemek amacıyla tohumlar başka Karşıyaka ve çevresinde üretim yapanlar olmak üzere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Merkezin hizmete açıldığı günden bu yana 2 yıl içerisinde toplam 382 bin 768 paket tohum dağıtımı gerçekleştirilmiş oldu.